Prvo izdanje teniskog turnira Split Open trebalo se održati u travnju 2020. g. no zbog pandemije korona virusa, termin održavanja prebačen je za kraj rujna. Ujedno, to je i jedini profesionalni teniski turnir koji će se održati u Hrvatskoj 2020. godine.

 

Grad Split osim prekrasne lokacije uz more, povijesnog naslijeđa i posebnog šarma ujedno je i grad s najviše osvojenih medalja na olimpijskim igrama po glavi stanovnika. Splićani ga s ponosom nazivaju “najsportskijim gradom na svitu” pa se mjesto održavanja ovog ATP Challengera nametnuo sam po sebi. Posebnost ovog grada je i teniski centar Firule koji je u svojoj povijesti iznjedrio čak 5 igrača iz top 10 svjetskog tenisa – Željka Franulovića, Nikolu Pilića, Gorana Ivaniševića, Marija Ančića te aktualnog Matu Pavića. Unatoč briljantnim teniskim rezultatima Splićana, ovo je prvi put u povijesti da će se u Splitu kontinuirano održavati međunarodni turnir svjetskog ranga iz sustava ATP-a stoga je ovaj turnir ujedno i prilika za svjetsku promociju sportskog fenomena kakav grad Split jest, kao i samog teniskog centra.

 

Zahvaljujući ovom turniru teniski tereni na Firulama (kojima upravlja Javna ustanova športski objekti) su dijelom obnovljeni što će splitskim tenisačima omogućiti kvalitetnije uvjete za rad tijekom cijele godine.

 

Organizator

 

Od 2007. godine agencija za organizaciju sportskih i zabavnih događanja PlayHR uspješno je održala stotine glazbenih i drugih zabavnih manifestacija te brojna sportska događanja diljem Hrvatske. Nakon višegodišnjih, kontinuiranih kontakata s Association of Tennis Professionals (ATP) ukazana je prilika i dobiven termin za održavanje ATP turnira u Splitu.

 

Direktor turnira Ismar Moralić i sam dolazi iz svijeta tenisa. Nakon godina provedenih igrajući turnire iz serije ITF-a i ATP-a, osniva agenciju i postaje sportski djelatnik s brojnim međunarodnim kontaktima. Između ostalih izdvajamo uspješne suradnje na sportskim projektima s tenisačima poput Pata Casha, Marka Philippoussisa, Thomasa Mustera, Michaela Sticha, Arantxe Sanchez Vicario, Martine Navratilove te naravno, sa svim hrvatskim proslavljenim tenisačima.

 

Agencija organizira međunarodni muški teniski turnir u suradnji s Teniskim klubom Split, uz podršku Ministarstva turizma i sporta RH, Splitsko dalmatinske županije, Grada Splita i turističke zajednice Split te Javne ustanove za sportske objekte.

Split, Hrvatska