Photo: Robert Pleško

 

Na startu kvalifikacija ukupno trećeg izdanja ATP Challengera Split Open, mladi hrvatski tenisač Božo Barun kreirao je senzaciju izbacivši u napetom meču četvrtog nositelja Giana Marca Moronija iz Italije.

 

 

Poslije dva sata i 25 minuta velike borbe Barun je sa 6:3, 2:6, 7:6 (4) proslavio najveću pobjedu karijere. Dvadesetogodišnjem članu Resnika, koji je dobio pozivnicu organizatora, to je prva pobjeda na ATP razini budući da inače igra na ITF turnirima te još ni nema službeni ATP renking.

 

Barun je na startu kvalifikacija prošlog splitskog turnira imao 4:0 protiv kasnijeg finalista Blaža Kavčiča, ali je ipak izgubio, da bi i protiv Moronija krenuo odlično. Uzeo je prvi set, izgubio drugi i u trećem ispustio vodstvo 4:1. No, nije se dao smesti te je hrabrijom igrom u “tie breaku” zasluženo pobijedio favoriziranog 245. tenisača svjetske ljestvice. Za ulazak u glavni turnir Barun će u ponedjeljak igrati protiv Slovaka Lukaša Kleina.

 

Ostali Hrvati u kvalifikacijama nisu uzeli ni set. Viktor Galović bio je bez šansi protiv Zdeneka Kolara (6:1, 6:4), jučerašnji polufinalist Kacper Žuk riješio je Milija Poljička (6:3, 6:2), a nešto jači otpor u drugom setu nije bio dovoljan Frani Ninčeviću za iznenađenje protiv Tristana Lamasinea (6:1, 7:5). U završno kolo kvalifikacija prošao je i drugi jučerašnji polufinalist Andrea Collarini te Mirza Bašić i Matteo Viola.

 

U ponedjeljak se igraju preostali susreti kvalifikacija, a počinje i glavni turnir. U akciju će naša dva predstavnika Duje Ajduković i Nino Serdarušić. Ajduković u drugom meču od 10:30 sati na Središnjem terenu igra s Australcem Thanasijem Kokkinakisom, dok Serdarušić u četvrtom i posljednjem meču na terenu 3, igra s Belgijcem Kimmerom Coppejansom. Kako smo rekli, igra i Barun s Kleinom i to u 10:30 na terenu 3.

 

ATP CHALLENGER SPLIT OPEN, 1. kolo kvalifikacija
Collarini (Arg, 1) – Lenz (Nje) 5:2, predaja Lenza
Bašić (BiH) – Wu (Tpe, 5) 6:3, 6:2
Žuk (Polj, 2) – Poljičak (Hrv, WC) 6:3, 6:2
Lamasine (Fra, 7) – Ninčević (Hrv, WC) 6:1, 7:5
Kolar (Češ, 3) – Galović (Hrv) 6:1, 6:4
Viola (Ita, 6) – Karlovski (Rus) 6:2, 6:2
Barun (Hrv, WC) – Moroni (Ita, 4) 6:3, 2:6, 7:6 (4)
Klein (Svk, 8) – Moraing (Nje) 4:6, 6:3, 6:3

 

Raspored za ponedjeljak, 12. travnja
Središnji teren (od 10:30 sati)
Kval.: Kolar (Češ) – Viola (Ita)
Kokkinakis (Aus) – Ajduković (Hrv)
Safwat (Egi, 4) – Bourgue (Fra)
Muller (Fra) – E. Ymer (Šve)
Teren 3 (od 10:30 sati)
Kval.: Barun (Hrv) – Klein (Svk)
Brown (Nje) – Horansky (Svk)
Bolt (Aus) – Domingues (Por)
Coppejans (Bel, 5) – Serdarušić (Hrv)
Teren 4 (od 10:30 sati)
Kval.: Žuk (Polj) – Lamasine (Fra)
Kval.: Collarini (Arg) – Bašić (BiH)
Ilkel (Tur) – Couacaud (Fra)