ATP Challenger Split Open krenuo je na Uskrs mečevima kvalifikacija za glavni turnir. Nažalost, sva četvorica hrvatskih predstavnika poražena su odmah u prvom kolu. Najiskusniji među njima, šesti nositelj Matija Pecotić, jedini je uzeo set. Iako je osvojio više poena od suparnika (88-82), Pecotić je izgubio od Francuza Mattea Martineaua 6:4, 0:6, 6:4.

 

Devetnaestogodišnji Božo Barun poražen je protiv prvog nositelja Blaža Kavčiča, iako je imao početak iz snova. Bolje se prilagodivši na vjetrovite uvjete, poveo je 4:0, ali nije dugo izdržao. Slovenski veteran i nekadašnji 68. tenisač svijeta nanizao je deset gemova, okrenuo na 6:4, 4:0 i na koncu slavio 6:4, 6:3. Šteta što Barun nije osvojio barem set, no nadajmo se kako će mu dobra izvedba u debiju na ovoj razini pomoći u daljnjem napretku.

 

Vrijedno iskustvo stekao je i tri godine mlađi Luka Mikrut kojeg je zaustavio drugi nositelj Tung-Lin Wu iz Kineskog Tajpeha 6:2, 6:1, a iznenađenje nije uspio prirediti ni Jerko Brkić protiv Slovaka Lukaša Kleina (1:6, 2:6). U drugo kolo kvalifikacija plasirali su se još Uladzimir Ignatik, Akira Santillan, Miljan Zekić i Mirza Bašić, a parovi su Kavčič – Martineau, Wu – Ignatik, Santillan – Zekić i Klein – Bašić.

Ti su mečevi na rasporedu u ponedjeljak kada kreće i glavni turnir. Akciju na Središnjem terenu TC Firule u 10:30 otvaraju kvalifikanti Kavčič i Martineau, a onda, ne prije podne, igra Mili Poljičak protiv Aleksandra Vukića (ATP 207), Australca crnogorskih i bosanskohercegovačkih korijena. Za šesnaestogodišnjeg Poljička, koji je dobio pozivnicu organizatora, to će biti najveći ispit do sada.

 

Nakon njih na Središnjem terenu igrat će još peti nositelj Danilo Petrović iz Srbije i Lukaš Rosol te za kraj Bernard Tomić protiv sedmog nositelja, Kimmera Coppejansa iz Belgije. Na ostalim terenima odigrat će se još četiri meča prvog kola glavnog turnira.

 

ATP CHALLENGER SPLIT OPEN, 1. kolo kvalifikacija
Kavčič (Slo, 1) – Barun (Hrv, WC) 6:4, 6:3
Martineau (Fra) – Pecotić (Hrv, 6) 6:4, 0:6, 6:4
Wu (Tpe, 2) – Mikrut (Hrv, WC) 6:2, 6:1
Ignatik (Bje, 7) – Veldheer (Niz) 6:1, 6:3
Santillan (Aus, 3) – Wang (Fra, PR) 4:6, 6:1, 7:6 (3)
Zekić (Srb) – Fatić (BiH, 8) 4:6, 6:4, 6:4
Klein (Svk, 4) – Brkić (Hrv, WC) 6:1, 6:2
Bašić (BiH, 5) – Doumbia (Fra) 7:6 (2), 6:3