Hrvatski tenis više nema predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji na ATP Challengeru Split Open. Nakon Nina Serdarušića, u drugom se kolu u četvrtak oprostio i Duje Ajduković porazom od Blaža Role.

 

Duje Ajduković nije uspio reprizirati preokret iz prvog kola kada je protiv Dustina Browna nadoknadio set i “break” minusa. Protiv Blaža Role (ATP 165) spasio je dvije meč-lopte i vratio se u igru koncem drugog seta, ali samo nakratko. Slovenac je sa 6:1, 7:5 prošao u četvrtfinale.

 

Rola je odigrao sjajan meč, jako je malo toga poklonio Ajdukoviću koji jednostavno nije imao dovoljno rješenja.
– Taktički sam loše ušao u meč, odabrao sam pogrešnu taktiku. Kasno sam shvatio što trebam raditi – priznao je Ajduković, što se pogotovo odnosilo na forhend ljevorukog Slovenca koji je bio nepogrešiv.

– Što god sam mu odigrao na forhend, čovjek bi mi vratio još brže. Pogotovo preko mog bekhenda – dodao je Duje.
Rola je servirao za meč kod 5:4 u drugom setu, imao i dvije meč-lopte, no najduži gem u susretu ipak je pripao našem tenisaču. U narednom gemu, kod 5:5, dogodila se sporna situacija. Na 15-0 Ajduković je bacio loptu u zrak za drugi servis, u tom trenutku sakupljač lopti je trčao natrag na svoju poziciju, zbog čega je sutkinja u stolcu zaustavila našeg igrača i dodijelila mu prvi servis. Rola se s tim nikako nije mogao pomiriti, ušao je u raspravu sa sutkinjom i pozvao supervizora koji je na koncu potvrdio njezinu odluku. Nakon nekoliko minuta pauze nastavio se gem u kojem je Duje imao 40-15, ali ga je nažalost izgubio. Nekoć vrlo uspješni sveučilišni tenisač u Americi iskoristio je drugi servis za meč i prošao u završnih osam.

– Nije to bilo korektno od Role. Situacija je bila jednostavna, a on je iz nje stvorio dramu. Dobio sam poen nakon toga tako da ne mogu reći da je to presudilo – rekao je Ajduković (ATP 308) koji, eto, nije uspio ponoviti lanjsko polufinale Split Opena. Idućeg tjedna imat će novu šansu.

 

Četvrtfinaliste su kompletirali kvalifikant Mirza Bašić iz BiH koji je sa 7:6 (4), 6:3 svladao Nizozemca Robina Haasea te Australac Thanasi Kokkinakis koji je sa 7:6 (3), 6:1 prekinuo niz Zdeneka Kolara od šest uzastopnih pobjeda. Četvrtfinalni su parovi sljedeći: Žuk – Kokkinakis, Kavčič – Vukić, Petrović – Collarini i Rola – Bašić.